Bygglagar i Sverige

Sovrummet känns trångt. Vardagsrummet är fullt av prylar. Förrådet ska vi inte ens tala om. Det skulle vara skönt att ha lite mer utrymme där hemma. Men hur vet man vilka bygglagar som gäller? Det kan vara knepigt att ta reda på vad man får och inte får göra hemma. Det kan också kännas som att de bygglagar vi har i Sverige är väldigt restriktiva, vilket de kanske är. Att det är väldigt reglerat kan man inte ändra på, utan man får istället anpassa sig efter vad man får och inte får göra.

Bygglagar reglerar hur och när

Här i Sverige har vi relativt strikta lagar, jämfört med många andra länder. Mycket är kontrollerat ned till den allra minsta detaljen. Vad har vi då för bygglagar i Sverige? Du måste först och främst ansöka om bygglov om du vill göra några utbyggnader, ombyggen eller nybyggen på din tomt. För att ansöka om bygglov så måste du vända dig till kommunen där man tar beslut gällande detta. Bara för att du har fått bygglov så betyder inte det automatiskt att du kan börja bygga.

För att kunna börja bygga så behöver du även få ett startbesked från byggnadsnämnden i din kommun. När din ansökan är godkänd enligt alla gällande bygglagar så kommer dem i sin tur säga till när du kan börja bygga. Du måste också börja bygga inom två år, men också se till att du är klar med allt inom fem år, för det så länge som ditt bygglov gäller. Se till att du har planerna klara för den nya utbyggnaden innan du börjar ansöka om tillstånd.

Bygglagar kan kännas knepiga för novisen

Allt är inte kontrollerat

I Sverige är det inte så att man behöver bygglov för allting som man bygger. Enligt gällande bygglagar så kan man göra vissa saker utan att först ansöka om bygglov. Några exempel på vad du kan bygga är till exempel ett skyddande staket för en uteplats, förutsatt att detta staket uppfyller vissa krav gällande avstånd till grannar och tomtgränser. Du kan också bygga ett så kallat Attefallshus på din tomt utan bygglov, vilket få ha en golvyta på upp till 25 kvadratmeter.

Förutsatt att du rättar dig efter vissa riktlinjer så kan du också måla om huset, om det inte stör dina grannar allt för mycket förstås. Enligt gällande bygglagar får du också byta ut fasaden och taket på huset utan bygglov. Detta förenklar väldigt mycket, då du kanske har en vattenskada på huset och vill få det fixat så snabbt som möjligt, men du vill inte behöva vänta på att bygglov utfärdas och att byggnadsnämnden får säga sitt innan du kan fixa vad det är som är fel.

Hitta rätt i djungeln

Vi har mycket regler och lagar i Sverige vilket uppehåller ordningen och ser till att saker och ting är organiserade. De bygglagar vi har i Sverige är för att se till att ingen bygger farliga byggnader eller bygger allt för galna utbyggnader med mera. Och det är skönt att veta, när man går över till grannens hus en eftermiddag i juli och njuter av en kaffe på deras uteplats, att varken uteplatsen eller staketet runt omkring kommer att falla ihop.