PEAB Bostad

Har du någon gång vandrat omkring i affärerna på Mall of Scandinavia i Solna eller varit på konsert i Friends Arena i samma ort? En sak man kanske inte tänker på är att det är någon som har byggt dessa enorma komplex. PEAB har funnit som bolag sedan slutet på 50-talet och är idag ett av Sveriges största företag inom bygg och anläggningar. Förutom dessa två stora anläggningar har PEAB även byggt och förvaltar bostäder för dig som privatperson att bo i. Företaget kallar sig själva för Nordens samhällsbyggare och vill ge flera människor chansen till ett bra boende.

PEAB har utvecklats

Du har säkert sett den gröna och orangea loggan på många olika byggarbetsplatser runtom i landet. PEAB är nämligen ett av Sveriges mest konkurrenskraftiga bolag inom bygg och omsätter över 44 miljarder varje år. Några av de mest kända projekten är de som har tagit stor plats både sett till kvadratmeter och spaltmeter i media, men vad många inte vet är att företaget även sysslar med mindre byggen. Ända sedan starten har bröderna Mats och Erik Paulsson varit noggranna med att alltid sikta framåt.

PEAB sysslade från början med renhållning och soptömning för lantbrukare runtom i landet men öppnade snabbt en avdelning som riktade sig mot konstruktion och bygg. Först i början av 90-talet fick de sitt nuvarande namn efter en sammanslagning med en annan firma och på senare år har de även riktat in sig mot privatpersoner. Vill du köpa en bostad har du chans att söka dig fram till ett lämpligt alternativ genom deras hemsida och du kan även göra intresseanmälan för projekt som ännu inte är klara.

Grundarna finns kvar

PEAB är ett relativt gammalt bolag men grundarna finns fortfarande kvar i den absoluta toppen av företaget. Under sommaren 2016 planerar de att bygga nya bostäder i Partille utanför Göteborg och en av grundarna, Mats Paulsson, har i en intervju sagt att detta är ett projekt han har haft ögonen på länge. Sedan starten har devisen varit likadan för alla moment i företagets arbete; de vill vara bäst och erbjuda allra högsta kvalitet i alla led. Första spadtaget i Partille gjordes i juni 2016.

När det gäller de större byggena i Solna och Stockholm har vissa kontroverser uppstått. Det har viskats om mutor och om undermåligt byggande vilket till slut gjorde att en av grundarna, Erik Paulsson, åtalades. Han friades sedan men kanske är det detta som har gjort att PEAB har riktat in sig mer mot mindre byggen och privatbostäder. Ledningen säger att de vill att alla ska ha möjlighet att köpa en bostad, därför satsar de mycket på nybyggen i bland annat förorterna.

Ett företag med historia

Huvudkontoret för PEAB ligger fortfarande i Skåne där allt en gång började. Under sina år i branschen har bröderna och resten av ledningen alltid velat att bolaget ska utvecklas, därför omfattar de nu allt från större arenabyggen till mindre bostäder för privatpersoner. De säger själva att de vill vara ett jordnära företag som har kvalitet som högsta prioritet. Sedan 1959 har de haft ett grundmurat förtroende hos kunderna, även om vissa kontroverser har riskerat att rucka på hur företaget uppfattas.

PEAB har byggt Friends arena i Solna